Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Έχεις «Πακέτο» στην Εκμετάλλευση



Ο κλάδος του Επισιτισμού-Τουρισμού είναι από τους πρώτους που εφαρμόστηκαν στην πράξη όλα τα νεοφιλελεύθερα μέτρα των διεστραμμένων μνημονιακών. Με δύο λόγια πάντα ο επισιτισμός ήταν «1-2 μνημόνια μπροστά» σε σχέση με άλλους κλάδους εργαζομένων. Καθημερινά ζούμε στο πετσί μας, τι σημαίνουν τα μνημόνια και πως αυτά οδηγούν στην εντατικοποίηση της δουλειάς μας και την κατάργηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Πληρώνεις για να δουλέψεις
Ειδικότερα, στη θέση του διανομέα - πακετά η εκμετάλλευση ξεπερνά κάθε όριο. Για να πιάσουμε δουλειά πρέπει να έχουμε μηχανάκι, αφού κανένας εργοδότης πλέον δεν παρέχει δικό του (σαν να λέμε ότι ο σερβιτόρος θα φέρνει τα δικά του σερβίτσια ή ο τεχνίτης στο εργοστάσιο θα βιδώνει με δικές του βίδες!). Εννοείται ότι τα έξοδα κίνησης και συντήρησης από το μηχανάκι (βενζίνη, service, ελαστικά, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας κ.α) είναι δικά μας, και υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ/χρόνο ανάλογα με τις περιοχές που εξυπηρετεί κάθε κατάστημα. Επίσης και ο εξοπλισμός, που χρειάζεται ο κάθε δικυκλιστής για να είναι ασφαλής (κράνος, μπουφάν, παντελόνι μηχανής, γάντια, αδιάβροχα κ.α) βαραίνουν εμάς. Ο εξοπλισμός αυτός είναι ακριβός (πάνω από 400 ευρώ) και λόγω της καθημερινής και πολύωρης χρήσης, χρειάζεται να αντικαθίσταται τουλάχιστον ανά δυο χρόνια. Τα τελευταία χρόνια οι εργοδότες απαιτούν να έχουμε και δικά μας «κουτιά» ή θερμόσακους!

Μηχανοκίνητοι δούλοι παντός καιρού…
Έχοντας τώρα αυτό το «πακέτο», πιάνεις δουλεία και λέμε πιάνεις και όχι προσλαμβάνεσαι γιατί οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ανασφάλιστοι, εργαζόμαστε όσες μέρες και ώρες θέλει ο εργοδότης. Δώρα, επιδόματα αδείας, νυχτερινά, Κυριακές και αργίες στην πράξη έχουν καταργηθεί. Το μεροκάματο που έχει επικρατήσει είναι 3-4 ευρώ την ώρα (αν και υπάρχουν περιπτώσεις με 2-2,5 ευρώ/ ώρα!). Σε περίπτωση κανονικής πρόσληψης, ποτέ οι ώρες ή μέρες εργασίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δουλεύεις 6ημερο, 9ωρο, 12ωρο και σε δηλώνουν ότι εργάζεσαι 3ημερο 4ωρο κτλ. Σε υποχρεώνουν να υπογράψεις για δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα που δεν πληρώθηκες ποτέ. Ακόμα, αν πάθεις λάστιχο ή χαλάσει το μηχανάκι σου, χάνεις το μεροκάματό σου, αν η βλάβη θέλει 2-3 μέρες για να επισκευαστεί ή βρίσκεις μηχανάκι ή απολύεσαι!
Οι πακετάδες δεν σταματάμε ποτέ! Το ζήσαμε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα (χιόνια και θερμοκρασίες από -14ο  έως -1οC) όπου σχεδόν κανένα κατάστημα εστίασης δεν διέκοψε την υπηρεσία delivery. Το αντίθετο μάλιστα, λόγω φόρτου εργασίας μας ανάγκαζαν να δουλεύουμε 10ωρα-12ωρα σε ένα τοπίο με παγωμένους δρόμους λόγω των σπασμένων σωληνώσεων από την παγωνιά! (γιατί ο πακετάς δεν «σπάει» δε «χαλάει» στους -14οC). Ακόμα και τις 3 μέρες της χιονόπτωσης πολλά αφεντικά ανάγκαζαν τους εργαζόμενούς τους να δουλεύουν και να πηγαίνουν τις παραγγελίες με τα πόδια! (γιατί είναι γνωστό ότι ο πακετάς δε γλιστράει στο χιόνι!!!).
Η ταχύτητα στην παράδοση της παραγγελίας είναι το μόνιμο άγχος μας. Σε πολλά μαγαζιά μας χρονομετρούν και γίνονται συστάσεις για να είμαστε  πιο γρήγοροι, ασχέτως αν βρέχει ή έχει κίνηση. Αυτό μας εξαναγκάζει πολλές φορές σε παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να γίνονται συχνά εργατικά ατυχήματα, δυστυχώς και θανατηφόρα (βλέπε τον Μέμο, 22χρονο συνάδελφό μας που δολοφονήθηκε στα ΜΙΚΕΛ). Οι εργοδότες σου λένε: «αυτά έχει η δουλειά» ήταν η «κακιά στιγμή», μη το δηλώσεις σαν εργατικό ατύχημα γιατί θα σε απολύσω. Συνάδελφισσες-οι, δεν πρέπει να υποκύπτουμε στις πιέσεις των εργοδοτών, κλείνουμε το γκάζι και οδηγούμε με ασφάλεια γιατί η ζωή μας είναι πιο σημαντική από τα κέρδη τους.
…και παντός πόστου
Στα κενά διαστήματα μεταξύ των παραγγελιών, μας επιβάλλουν να κάνουμε δουλείες άλλων ειδικοτήτων. Από σφουγγάρισμα, γέμισμα ψυγείων, τηλεφωνικό κέντρο μέχρι λάντζα και σερβίρισμα. Δηλαδή με 3-4ευρώ την ώρα οι εργοδότες απαιτούν μηχανάκι, οδηγό, σερβιτόρο, λαντζέρη κ.τ.λ.
Να οργανωθούμε – Να αντισταθούμε
Συναδέλφισσες-οι πρέπει να βάλουμε ένα τέρμα σε αυτήν τη βαρβαρότητα. Να οργανωθούμε στους χώρους δουλειάς, να φτιάξουμε επιτροπές αγώνα σε κάθε μαγαζί. Όλοι μαζί, διανομείς, σερβιτόροι και μάγειρες με δυναμικούς αγώνες να επιβάλλουμε να τηρείται η εργατική νομοθεσία (ότι απέμεινε) και οι συνθήκες ασφαλείας σε κάθε μαγαζί. Με παραστάσεις διαμαρτυρίας, διαδηλώσεις και απεργίες μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, να ξηλώσουμε τα μνημόνια από κάθε χώρο δουλειάς.
Να διεκδικήσουμε:
  • 4 ευρώ/ώρα καθαρά – Πληρωμή των υπερωριών και των προσαυξήσεων – Επίδομα επικινδυνότητας 10% στον μισθό
  • Κανένας ανασφάλιστος/Πλήρη ασφάλιση για όλους
  • Πληρωμή των Δώρων, των επιδομάτων και των προσαυξήσεων για εργασία την νύχτα και τις Κυριακές/αργίες
  • Να δουλεύουμε με μηχανάκι της επιχείρησης, με πληρωμένες τις βενζίνες και τα σέρβις, διαφορετικά εφάπαξ αποζημίωση ενός μισθού/έτος 
  •  Παροχή εξοπλισμού (αδιάβροχο, μπουφάν, κράνος, υπόδηση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ