Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Οι Θέσεις της ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΌ - ΤΟΥΡΙΣΜΌ
Για το 51o Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Ε. – Υ.Τ.Ε.

Το Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Ε. – Υ.Τ.Ε. ενόψη σημαντικών εξελίξεων
Το 51ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας πραγματοποιείται σε μια περίοδο σημαντικών εξελίξεων, τόσο σε οικονομικό αλλά κυρίως σε πολιτικό/γεωστρατηγικό επίπεδο για την χώρα μας. Η ζοφερή κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, οξύνεται διαρκώς, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς και μεγάλους κινδύνους. Το Συνδικαλιστικό και Εργατικό Κίνημα εμφανίζεται αναποτελεσματικό/αδύναμο, να δώσει λύσεις στα άμεσα και μακροπρόθεσμα προβλήματα της Τάξης μας. Έτσι, η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται απαιτεί έναν σοβαρό απολογισμό και την χάραξη μιας στρατηγικής και τακτικής ικανής να συγκρουστεί και να αντιμετωπίσει αυτή την κολοσσιαία επίθεση που δέχεται η Εργατική Τάξη στην χώρα μας και όχι μόνο.

Τα ψέματα και η αθλιότητα της μνημονικής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχουν τέλος!
Όλο το προηγούμενο διάστημα, μιλούσαν για «επενδύσεις», για την «σταθεροποίηση» και «ανάπτυξη» της οικονομίας και της χώρας συνολικά, για τα «τεράστια γεωστρατηγικά οφέλη». Μας λένε καθημερινά ένα σωρό ψέματα: διατυμπανίζουν με κάθε ευκαιρία την «έξοδο» από τα μνημόνια, το σαθρό τους «success story» που βασίζεται στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Δίπλα τους και οι παλιοί μνημονιακοί Ν.Δ., Δ.Σ. κλπ, που σιγοντάρουν, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να ανέλθουν αυτοί στην εξουσία, για να τα εφαρμόσουν!
Βολοδέρνουν σε όλο τον πλανήτη προσκυνώντας και συμμαχώντας με όλους τους λαομίσητους εχθρούς μας (βλ. Τραμπ, Ευρωπαίους κ.τλ.), ξεπουλώντας «γη και ύδωρ», εφαρμόζοντας πιστά τις εντολές, τα μνημόνια και όλα τα βάρβαρα μέτρα τους. Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από τα μέτρα και την άσχημη κατάσταση την οποία βιώνουν, ανοίγοντας επικίνδυνα μέτωπα (την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας και την αίτηση ακύρωσης του ασύλου σε Τούρκο αξιωματικό) ενισχύοντας ένα ακροδεξιό ρεπερτόριο και προετοιμάζοντας το έδαφος για μια νέα αντιδημοκρατική αναδίπλωση. 
Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;
Μόλις, πριν 2 εβδομάδες ψήφισαν στην βουλή, κατ' εντολή των τοκογλύφων δανειστών, του ΔΝΤ και τον ντόπιων μαυραγοριτών/εργοδοτών ακόμη ένα βάρβαρο πολυνομοσχέδιο:
·  Βάζοντας περισσότερες δυσκολίες για την κήρυξη απεργίας από τα Σωματεία (50% + 1 των ταμειακώς εντάξει μελών), ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη κατάργηση του ιερότερου δικαιώματος τον εργαζομένων, που κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες!
·  Την επιτάχυνση τις διαδικασίας των Πλειστηριασμών. Έχουν ήδη ψηφίσει μέσα στα Χριστούγεννα νόμο για να διώκεται αυτεπάγγελτα η παρεμπόδιση τους και να ληφθούν μέτρα για την επαρκή προστασία τους από την αστυνομία. Πλέον όλοι οι πλειστηριασμοί ακόμα και για οφειλές προς την εφορία και τα ταμεία θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά! Παράλληλα δε θα υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας για χρέη προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς από την Πρωτομαγιά του 2018 θα βγαίνει στο «σφυρί» ακόμη και για πολύ μικρές οφειλές (από 500 ευρώ).
·  Στο Υπερταμείο περνούν 14 ΔΕΚΟ με 40.000 εργαζόμενους Οι εισπράξεις από το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου (ιδιωτικοποιήσεις) θα πρέπει μέχρι τον Αύγουστο του 2018 να φτάσουν τα 5,7 (ή 4,1 με βάση την ενδιάμεση συμφωνία του Ιουλίου) δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά, αν μαζευτούν, πράγμα μάλλον αδύνατο, θα πάνε για την αποπληρωμή του χρέους.
·  Επίσης δεκάδες ακόμα αντιλαϊκές και αντεργατικές ρυθμίσεις (ωράριο εκπαιδευτικών κτλ).
Ήδη, από ότι φαίνεται, τα μέτρα της 4ης αξιολόγησης, θα είναι πολύ περισσότερα και πολύ σκληρότερα, δίνοντας ένα μεγάλο χτύπημα στην ελληνική κοινωνία, αν περάσουν. Και αν το σχέδιο με την «έξοδο στις αγορές» δεν πετύχει έρχεται και 4ο μνημόνιο!
Οι «μεταρρυθμίσεις», η «ανάπτυξη» τους και η «έξοδος» είναι μια απάτη!
·   Η ελληνική οικονομία είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένη (καταβαράθρωση του ΑΕΠ, οι παραγωγικές επενδύσεις μειώνονται διαρκώς, πτώση της παραγωγικότητας). Το «νέο μοντέλο ανάπτυξης, με τις εξαγωγές ως βασικό πυλώνα του» είναι στον αέρα, καθώς κανένα γεγονός (παγκόσμια οικονομική κρίση-ιδίως της Ε.Ε., χρεωκοπία και περιθωριοποίηση του ελλ. καπιταλισμού, πτώση των εισαγωγών, απουσία ενός γενναίου κύματος ζήτησης κλπ) δεν μπορεί να το εδραιώσει. Η εσωτερική αγορά και η κατανάλωση έχουν καταρρεύσει σε σημείο να εξατμίζονται και οι όποιες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών.
·   Οι ελληνικές τράπεζες είναι και αυτές χρεοκοπημένες! Η αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, δεν είναι εύκολη. Ήδη όσα από αυτά «ρυθμίζονται» ξαναγίνονται «κόκκινα». Η «πώλησή» τους σε «γύπες», με αντίτιμο 3 σεντς (!!!) ανά ευρώ, μήπως και καλυφθεί ένα μέρος της κεφαλαιακής «τρύπας» των τραπεζών, δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δε διστάζουν να τα πουλούν στους γύπες έναντι πινακίου φακής, αντί να τα εκχωρήσουν με τις ίδιες τιμές στους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, προκειμένου να τους ανακουφίσουν και να τους βγάλουν από ένα τυραννικό καθεστώς πίεσης και ανασφάλειας, το οποίο εξουθενώνει τη ζωή και το μέλλον τους. Το Δημόσιο και Ιδιωτικό Χρέος έχει εκτιναχθεί δημιουργώντας μια οικονομία τοξική, αφού όλοι χρωστάνε σε όλους. Γι αυτό προωθούνται με λύσσα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί!
Έτσι, η «ανάπτυξή» τους, τα όποια κέρδη απομυζούν ντόπιοι και ξένοι καπιταλιστές και εργοδότες, βασίζονται στην εσωτερική υποτίμηση, στην δικιά μας υπανάπτυξη, σε ένα Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης που ξεκίνησαν να μας επιβάλουν, με εγγυητές τα δικαστήρια και τα ΜΑΤ!
Το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης της εργασίας ή αλλιώς «μεταρρυθμίσεις»
·        Κυβέρνηση και μαυραγορίτες/εργοδότες – Ε.Ε. – ΔΝΤ, προσπαθούν να μας επιβάλλουν ένα παρόν και μέλλον χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα, μετατρέποντάς μας στην κυριολεξία σε σύγχρονους δουλοπάροικους. Μια καθημερινότητα χωρίς μισθό και δυνατότητα διεκδίκησης.
·        Με την ανεργία, που παρά τα όσα μας λένε, η αύξησή της είναι διαρκής, που λειτουργεί και ως ισχυρό όπλο στο να επιβάλουν την ζούγκλα της αγοράς εργασίας.
·        Με την υποαπασχόληση και την «μαύρη» εργασία πλέον να κυριαρχούν και την απλήρωτη εργασία να αυξάνεται συνεχώς.
·        Με τα δικαστήρια και τις εκατοντάδες κατάπτυστες αποφάσεις (ενάντια στους ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΣΜΕΘ, καταδίκη Ηριάννας, αντεργατικές αποφάσεις Αρείου Πάγου κλπ).
·        Με την εξάπλωση της άσκησης ακόμα και φυσικής βίας ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης από τους εργοδότες!
·        Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και η καθιέρωση της 7ήμερης εργασίας (βλέπε κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας), το lock-out (ανταπεργία των εργοδοτών), η δυσκολίες στην κήρυξη απεργίας από τα Σωματεία και όπως διαφαίνεται, μια νέα μείωση στον κατώτατο μισθό!
Όσο παραμένουν στην εξουσία οι μνημονιακοί, νέοι και παλαιοί, δεν πρόκειται να δούμε καλύτερες μέρες. Να τους σταματήσουμε πριν μας αποτελειώσουν!

Η κατάσταση στον κλάδο: Καθρέφτης της μνημονιακής ζούγκλας
Οι εργοδότες στον κλάδο, εξελίσσονται στη μεγαλύτερη μαφία. Στον Επισιτισμό και στα Ζαχαρώδη, όπου έχουν μετατρέψει τις επιχειρήσεις τους σε σύγχρονα μνημονιακά κάτεργα. Η τρομοκρατία, η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, η καθημερινή καταπάτηση της αξιοπρέπειάς μας, η μη καταβολή δώρων-επιδομάτων κλπ, η μη τήρηση έστω κι αυτής της εργατικής/μνημονιακής νομοθεσίας κυριαρχούν. Στον Τουρισμό, οι ξενοδόχοι διατηρούν ή αυξάνουν τα κέρδη τους, πάνω στις πλάτες μας, επιβάλλοντας εργασιακές συνθήκες γαλέρας, με τις συμβάσεις μαθητείας, την απλήρωτη εργασία, τα εξοντωτικά ωράρια, τις «κίτρινες» επιχειρησιακές συμβάσεις. Οι Κλαδικές Συμβάσεις στον Επισιτισμό, στα Ζαχαρώδη, στον Τουρισμό είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστες, στον αέρα, μιας και η επεκτασιμότητα, η υποχρεωτική ισχύ τους, έχουν καταργηθεί με το 2ο Μνημόνιο, αφήνοντας πάνω από 800 χιλ. εργαζόμενους, έρμαια των εργοδοτών.
Τουρισμός και οικονομία: «Άνθρακες ο θησαυρός»
Οι εργοδότες στον κλάδο καυχιούνται πως «είναι η βαριά βιομηχανία της οικονομίας». Η συμβολή τους στην οικονομία πολύ αμφίβολη ως και απάτη, αφού τα κέρδη από τον τουρισμό (κλειστού τύπου) πηγαίνουν κυρίως σε μεγάλα πρακτορεία και ξενοδόχους, ντόπιους και ξένους. Ο τομέας των υπηρεσιών, ακόμη κι αν «αγγίζει το 20% του ΑΕΠ» δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη. Πολύ απλά, «με ήλιο, θάλασσα και τ’ αγόρι μου», με φρέντο εσπρέσο και λουκουμάκια δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας κτλ. ιδίως σε μια οικονομία όπως την ελληνική που είναι χρεωκοπημένη και απαξιωμένη.
Η μόνη και σίγουρη συμβολή τους στην οικονομία/κοινωνία είναι η ακραία εκμετάλλευση της Εργασίας! Κατέχουν την πρωτιά στην ασυδοσία, την απληρωσιά και την ανασφάλεια! Πληρώνουν άμα θέλουν, όσο θέλουν και όποτε θέλουν, ασφαλίζουν όσο θέλουν και άμα θέλουν, ξεζουμίζοντάς μας όσες ώρες θέλουν με βάση τις ανάγκες και τα κέρδη τους. Μας απολύουν όποτε θέλουν και ιδίως όταν αντιδρούμε στον μεσαίωνα που μας επιβάλουν. Μας συμπεριφέρονται με τον χειρότερο τρόπο καταπατώντας την αξιοπρέπεια μας.
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα
Η κατάσταση του Συνδικαλιστικού Κινήματος στον κλάδο, δεν διαφέρει από την συνολική εικόνα του κινήματος. Μια εικόνα αναποτελεσματικότητας που φτάνει και σε σημεία διάλυσης! Μόλις το 7%(;) των εργαζομένων στον κλάδο είναι οργανωμένοι στα Συνδικάτα. Σίγουρα, η γενικευμένη κρίση, η επίθεση στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις μας, τα απανωτά βάρβαρα μέτρα και μνημόνια που εφαρμόζονται (ιδίως από τον μεταλλαγμένο μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ), η τεράστια ανεργία, δημιουργούν φόβους στους εργαζόμενους, απογοητεύσεις, φτάνοντας μέχρι και στην υιοθέτηση ατομικών λύσεων και συμπεριφορών.
Βασικοί υπεύθυνοι όμως για την αναποτελεσματικότητα των Συνδικάτων είναι οι ηγεσίες τους, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία κάθε απόχρωσης. Η πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Επισιτισμού – Τουρισμού (ΠΑΣΚΕ–ΔΑΚΕ) οι οποίοι έχουν ταχθεί ξεκάθαρα με το πλευρό των μνημονιακών και των «μένουμε Ευρώπη», είχαν να προκηρύξουν απεργία στον κλάδο για πάνω από 4 χρόνια. Το έκαναν, μόνο για βγουν από την υποχρέωση ενώ στην διαδήλωση «εξατμίστηκαν» κάπου στην πλατεία Κλαυθμώνος. Με την λογική του «μικρότερου κακού» υπογράφουν αμαχητί, αυτές τις ανεφάρμοστες Κλαδικές Συμβάσεις. Φαντάζονται μέτωπα με τους εργοδότες και τους ξενοδόχους σπέρνοντας αυταπάτες στους εργαζόμενους του κλάδου, υιοθετώντας την ακροδεξιά ρητορεία του Μητσοτάκη περί «κρατισμού». Ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου ήταν και πάλι απών!
Ωστόσο ακόμη μεγαλύτερη είναι η ευθύνη του ΠΑΜΕ – Τ.Ε. που ελέγχει πλέον αρκετά κλαδικά Συνδικάτα, τα οποία με την πολιτική και πρακτική του, τα έχει καταντήσει σε κομματικά παραμάγαζα, χωρίς δημοκρατία στο εσωτερικό τους, ανίσχυρα απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία, που απλά παίρνουν μέρος στις εθιμοτυπικές γυμναστικές επιδείξεις του ΠΑΜΕ – ΚΚΕ. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από το ΠΑΜΕ – Τ.Ε. και  η παραμονή τους στην ηγεσία των Συνδικάτων αποτελεί τροχοπέδη για τις διεκδικήσεις μας.
Όπως είναι φυσικό, αυτή η νέα κατάσταση που ζούμε γεννάει και νέα προβλήματα. Η αποκαλούμενη ΛΑΝΤΖΑ/πανελλαδική παράταξη (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ακολουθώντας την πολιτική και πρακτική του ΠΑΜΕ,  δεν συμβάλει στην ανασυγκρότηση και ανασύνθεση του Συνδικαλιστικού Κινήματος.
Μαχητικοί αγώνες – Αυτοοργάνωση – Γενική Απεργία Διαρκείας!
Αγώνες με σχέδιο, με ενότητα και οργάνωση στους χώρους της δουλειάς
  • Να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, δημιουργώντας σε κάθε χώρο δουλειάς, κατάστημα, ξενοδοχείο, τις δικές μας μορφές οργάνωσης (επιτροπές αγώνα και αλληλεγγύης) ώστε να αρχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να διεκδικούμε. Εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αποφασίζουμε τη διάρκεια και την μορφή των κινητοποιήσεών μας καθώς και τα αιτήματά μας.
  • Να αγωνιστούμε με μαχητικές μορφές πάλης (απεργίες, παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις, αυτοδιαχείριση) υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά μας, βαδίζοντας χωρίς συμβιβασμούς, πηγαίνοντας τους αγώνες μέχρι τέλους.
  • Να ανασυγκροτήσουμε - ενισχύσουμε τα Συνδικάτα μας αναλαμβάνοντας εμείς οι ίδιοι αυτή την υπόθεση, ξεπερνώντας τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.
  • Να προετοιμάσουμε μια Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, με στόχο να ρίξουμε άλλη μια μνημονιακή κυβέρνηση, να τελειώνουμε με παλιούς και νέους μνημονιακούς.
Τέτοιους παραδειγματικούς αγώνες έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν συνάδελφοι στον κλάδο μας, στον Επισιτισμό, τον Τουρισμό, στα Αρτοζαχ/στεία, σε Θες/νίκη και Αθήνα (Καφεναί-Μυρσίνη, Pizza hut, Applebee' s, Goody' s, Banquet, Χατζής, Ble, Φούρνος του Λάμπρου, Ποτοπωλείο κ.α.) δείχνοντας τον δρόμο, δηλαδή με ποιο σχέδιο και ποια πολιτική μπορούν οι αγώνες να έχουν ουσία και νικηφόρα έκβαση.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Αντεπίθεση των Εργαζομένων που έδωσε και συνεχίζει να δίνει όλες της τις δυνάμεις για την επίτευξη των παραπάνω προϋποθέσεων.  Οργανώνοντας και κινητοποιώντας την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων στην Θεσ/νίκη, αναδεικνύοντας τα τεράστια και ιδιαίτερα προβλήματα των διανομέων στον κλάδο, ιδίως με τα πρόσφατα εργατικά ατυχήματα-δολοφονίες. Έτσι θα συνεχίσουμε, συμβάλλοντας με όλες μας τις δυνάμεις σε μια πραγματική ανασυγκρότηση/ανασύνθεση του Σ.Κ. στον κλάδο, ώστε τα Συνδικάτα μας να πάρουν την μορφή χρήσιμων και μαχητικών εργαλείων απέναντι στους εργοδότες, το κράτος και τις κυβερνήσεις τους.
Αγώνες με πρόγραμμα – πραγματική λύση! Για τα δικά μας συμφέροντα!
Κατάργηση των μνημονίων - Διαγραφή όλου του Χρέους - Έξοδο της χώρας από Ευρώ και Ε.Ε.
·         751 βασικό μισθό. Αυξήσεις στους μισθούς με βάση τις ανάγκες μας! Επιβολή πληρωμής των μισθών, και των Δώρων
·         Επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, για να υπογραφούν Κλαδικές Σ.Σ.Ε., υποχρεωτικές για όλους
·         Κανένας εργαζόμενος χωρίς ένσημα! Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους.
·         Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, επιστροφή των κλεμμένων- Επανένταξη όλων των ειδικοτήτων στα ΒΑΕ
·         Δημόσια – δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους
·         Επίδομα ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με το βασικό μισθό καθόλη την διάρκεια της ανεργίας
·         Κατάργηση των σκλαβοπάζαρων του ΟΑΕΔ (προγράμματα voucher/μαθητείας). Πληρωμή των μαθητευόμενων σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις!
·         Εθνικοποίηση των επιχειρήσεων που κλείνουν ή χρεοκοπούν, κάτω από εργατικό έλεγχο
·         Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης! Επαναφορά του αφορολογήτου /Βαριά φορολογία στο κεφάλαιο
·         Γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να επανεκκινήσει η οικονομία, να βρουν δουλειά οι άνεργοι
·         Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών – δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
·         Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, σύνορα ανοιχτά, ίσα δικαιώματα για όλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ